Stress is een prikkel die ons aanzet tot actie en tot reactie. Een gezonde dosis stress is goed want het zorgt ervoor dat je alert en gefocust bent en in beweging komt. Een beetje stress houdt je dus scherp.
In de oertijd was stress noodzakelijk om te overleven. Als je in de wildernis een leeuw tegenkwam, zorgden je hersenen ervoor dat je lichaam in een staat van paraatheid werd gebracht. Er kwamen stresshormonen vrij, zoals (nor)adrenaline en cortisol. Zo werd je lichaam klaargemaakt om te vechten of te vluchten. Kortom, klaar voor actie!
Signalen van een vecht- of vluchtreactie:
Gelukkig was er na deze (re)actie tijd om te bekomen en om uit te rusten. Op die manier kreeg het lichaam tijd om weer op zijn positieven te komen en om terug naar herstelmodus te gaan.
Elke dag kom je nog ‘leeuwen’ tegen maar in een andere vorm: de ochtendrush met de kinderen, op tijd op het werk geraken, fuck file!, deadlines, moeilijke gesprekken met collega’s of je baas, meningsverschillen thuis, problemen of zorgen rond de kinderen of familie, geldproblemen, verlies van een dierbare, bekommernissen om lichamelijke klachten … In deze situaties reageert het lichaam eveneens met een vecht- of vluchtreactie maar je ziet het niet (altijd). In sommige omstandigheden negeer je het, heb je geen tijd om erbij stil te staan of ben je zodanig gefocust op andere dingen dat je de reactie gewoon niet meer voelt. Als je luistert naar jouw lichaam en voldoende rust en ontspanning neemt, kan je bijtanken en opnieuw herstellen.
Problemen treden echter op wanneer de stresssituatie langer dan drie maanden blijft aanhouden of indien je te weinig tijd neemt om te herstellen. Hierdoor vermindert jouw draagkracht. Je systeem trekt het niet meer, je blijft jezelf vervormen en je komt in een loop van chronische stress en overspanning terecht. Je lichaam begint te haperen en toont tal van symptomen. Niet alleen je lichaam, maar ook je hoofd (denken) en je hart (voelen) krijgen het moeilijk.
Het menselijk lichaam reageert niet alleen op het moment van een stressvolle situatie zelf. De reactie kan ook later komen, wanneer de spanning juist vermindert. De oorzaak-gevolgrelatie is daardoor niet altijd duidelijk en de klachten worden dan niet in verband gebracht met stress. Een voorbeeld hiervan is spanningshoofdpijn die pas in het weekend of aan het begin van de vakantie ontstaat. Het duurt dan soms enige tijd vooraleer een correcte diagnose gesteld wordt.
Waarschijnlijk heb je al blogs en artikels gelezen zoals 7 tips om van jouw klachten vanaf te geraken. Misschien heb je ze geprobeerd, misschien niet. Misschien hebben sommige tips jou geholpen, andere niet … Maar eerlijk? Ik vermoed van niet. Anders zat je mijn blog niet te lezen.
De meeste tips voor stress- en overspanningsklachten zijn waardevol maar vaak werken ze op korte termijn en ze zijn niet voor iedereen van toepassing.
Bij stress- en overspanningsklachten is het belangrijk om naar de diepere laag te gaan: wat maakt dat jij stress ervaart?, hoe reageert jouw lichaam?, jouw hoofd? en hoe kan jij op een andere manier omgaan met stress?. Dus hier geen tips, maar wel een link naar mijn traject.